• Υλικά
  • 9 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι  γ.ο.χ.
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.τ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ 5αστερο ( τι λες ρε μαμά;;;)
  • 3 φλυτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα
  • ½ κ.τ.σ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1κ.τ. γλ. σόδα
  • 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • 1 λεμονόφλουδα
  • Μέλωμα: Μελομακάρονο κρύο και σιρόπι ζεστό

    Εκτέλεση

    Ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ. Διαλύω καλά τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτω στο μίγμα.

    Ανακατεύω πολύ καλά το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ. Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύω με απαλές κινήσεις, όχι με το μίξερ, μόνο με χέρι. Η ζύμη θέλει λίγο και απαλό ζύμωμα για να μην σφίξουν τα μελομακάρονα.

    Έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους  180 βαθμούς. Αρχίζω να πλάθω τα μελομακάρονα κόβοντας μεγάλες μπουκιές από τη ζύμη μου και πριν τα τοποθετήσω στο ταψί, τα περνάω από μια πλευρά του τρίφτη για να γίνει πιο εύκολα το μέλωμα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

    Αφήνω τα μελομακάρονα να κρυώσουν.

    Φτιάχνω το σιρόπι μου, βάζω όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5-6  λεπτά και  αφήνω το μέλι για το τέλος. Ρίχνω τα μελομακάρονα για 1- 2 λεπτά από την κάθε μεριά ανάλογα το γούστο.

    Πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι και ελάχιστη κανέλα.

  • http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=4757